Milieu-technische problemen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bijgaand een foto van mijn tuin enige jaren geleden. Zoals je kan zien is beplanting redelijk overmatig aanwezig, dit is voor mij echter nooit een bezwaar geweest. Op de vijver, welke 8 bij 3 groot is en 1 meter diep, drijven op de foto de planten krabbescheer en kikkerbeet.

Echter plotseling vorig jaar werd mijn vijver overwoekerd door de Grote Waternavel. Dat dit ernstig is daar was ik vorig jaar al achter, maar het plantje, afkomstig uit, je raad het al, Amerika, blijkt in Nederland en la Belgique voor grote overlast te zorgen. Het bezit van deze plant is in Belgie en Nederland zelfs verboden!

Afgelopen januari zag ik mijn kans en besloot de deken van Grote Waternavel uit mijn vijver te verwijderen; ik denk dat ik wel 2 kuub Grote Waternavel heb verwijderd. Maar er is misschien toch iets misgegaan, want afgelopen mooie zomerdagen kwamen er opeens allemaal groene luchtbelletjes op mijn vijver drijven. En het water werd groen. Niet gif-groen maar een bescheiden groenig tintje. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Volgens sommige experts moet je dan “helemaal overnieuw beginnen”. Ja ik ben daar gek. Waar laat ik om te beginnen 24 kubieke meter groen water ? Het water is nu weer helder maar het is ook weer kouder. Het wachten is nu wat de race gaat winnen; de groene alg (groeit al bij watertemperatuur van 8 graden celsius) of de zuurstofplanten (groeien bij 15 graden celsius) die hopelijk ondanks de Grote Waternavel hijacking nog steeds aanwezig zijn. Zie de foto.

Dat is probleem 1. Een vijver-technisch probleem, maar ook milieu-technisch, vandaar dat het moet kunnen op een kwaliteitsweblog ook al zitten er life-log achtige aspecten aan dit bericht, dat overigens NIET OVER DE SP gaat.

Probleem 2 is het volgende. Ik heb een Amerikaanse Roodwang schildpad in mijn vijver. Het beest is duidelijk in top conditie. Als de zon gaat schijnen zie je eerst zijn grote slang-achtige kop boven de waterspiegel verschijnen. Dan gaat hij op de rand liggen. Als ik de schuifdeur open doe hoor ik direct een grote plons en is hij weer onder het water verdwenen. Hij vertrouwt mij niet. De Roodwang is zo’n klein schildpadje dat mensen vroeger konden kopen in een plastic bakje met plastic palmboompjes. Tegenwoordig is dat verboden. Ik heb dit dier ooit “opgevangen” omdat ie ergens niet te handhaven was. Deze roodwang is inmiddels 25 cm lang en zeer agressief.

Ik moet er vanaf, van dit monster. Het is namelijk zo; het is onzeker wanneer ik hier wegga, dat zou bijvoorbeeld over 2 jaar in de maand februari kunnen gebeuren, en ik wil hem niet in een winterslaap in de modder achterlaten. Dit is mijn kans, ik kan hem nu grijpen, eerst wat vertrouwen winnen natuurlijk, en hem dan ergens dumpen in een blijvende plomp. Maar dan komt weer dat milieu-aspect om de hoek kijken; een Roodwang hoort natuurlijk niet thuis in het Nederlandse milieu. Aan de andere kant kan hij volgens mij ook totaal geen kwaad in dit milieu. Hij kan zich immers niet voortplanten; de temperatuur is te laag om de eieren uit te broeden. Ik kan hem naar het opvangcentrum in Alphen aan de Rijn brengen, maar dan zit het dier 3 uur in de auto of trein en wordt ie helemaal stapelgek. Ik kan hem ook ergens in de buurt in een kristalhelder mooi beekje loslaten.

Kortom dit zijn de problemen waar ik mee zit. Ik begrijp dat de meeste randstedelijken onder jullie deze problemen niet zullen begrijpen wegens gebrek aan grote tuin, maar wellicht zitten er milieu-deskundigen, biologen of andere deskundigen onder de reageerders die mij het juiste advies kunnen geven.

Reacties (29)

#1 Crachഢ t

Weinig te melden/aan toe te voegen hier, enkel, dat het “Schoonselhof” (onder 驮 van uw kliks) d蠢egraafplaats is van Antwerpen en grote omstreek.
Het planten van Grote Waternavel lijkt me dan ook zeer doelbewust gebeurd…

  • Volgende discussie
#2 Johnny

Hoe agressief is ‘ie? Ik zoek namelijk nog ’n goeie schildpad om m’n Stafford te vervangen. (heeft een spuitje gehad omdat die peuter van hiernaast tegen zijn ouders zat te huilen omdat ie een hapje uit z’n wang had genomen)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Diogenes

Strot afsnijden en in de soep gooien…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 ALO

die peuter?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 NoName

Alstublieft, we zijn toch in de wereld om elkaar te helpen, nietwaar?

Probleem 1:

De vijver nog 1 meter uitdiepen en er een paar chloortabletten in gooien.
Er kan eventueel een duikplank worden aangebracht maar dan zou ik advieseren om de vijver nog 50cm verder uit te diepen.

(voor de tabletten zie http://www.aquademi.nl/winkel/nl/dept_4.html)

Probleem 2:

Turtle soup au sherry

“The flavor of the turtle meat is both delicate and intense; there are supposedly seven distinct flavors of meat within the turtle”

(http://www.gumbopages.com/food/soups/turtle-soup.html)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Op zomerse dagen zitten er op een omgevallen boomstam in de Ringvaart in Amsterdam-Oost altijd een paar roodwang schildpadden (die van jou is trouwens wel vet groot!). Dus je kan overwegen om met het dier hiernaar te fietsen, steeds 25 km per dag anders raakt hij gestresst en hem vervolgens in de Ringvaart uit te zetten. De Ringvaart werd trouwens in de jaren 50/60 al beroemd omdat er zeven-potige kikkers in rond zwommen, maar dat had iets te maken met de deeltjesversneller daar tegenover…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Ja en die vijver… ik zou er zoveel mogelijk planten uit proberen te halen en dan flink spoelen met water. Laat het hele zooitje moet de-eutrofieren. Misschien kan je houtsnippers proberen die de pH omlaag gooien zodat het gaat lijken op zo’n zuurstof arme zure cola-kleurige beek in de tropen? Nee… ik weet het even niet…
(wel een leuk onderwerp vijvers, ik had zelf ooit een aquarium met een indonesische vechtgarnaal die bij volle maan al m’n maanvissen opat)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 peter

Ik vind het fijn dat ik eindelijk een weblog heb gevonden waar eens niet over katten word gepraat. Schildpadden, eten die katten? Zo ja dan mag je hem wel opsturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ruud

Een duidelijk geval van Invasion of the Body Snatchers in je tuin, DP. Ik zou maar oppassen als ik jou was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Degtyarev Pekhotny

ik wacht nog even op adviezen van de echte deskundigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Ruud

Voor echt advies moet je bij mijn neef zijn, DP Hoveniersbedrijf Colorato in Dordrecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 nove

Ik ben helegaar geen deskundige en heb de ballen verstand van vijvers maar ik ben gewoon ontroerd door de ongelijke strijd met watermonsters. Het is toch verschrikkelijk, zo oneerlijk. Lenin zei al : Wat te doen ?

Wel, ik heb geen revolutionaire oplossing omdat ik, zoals gezegd, geen verstand van vijveronderhoud heb.

Wel even gezocht en een brochure gevonden. Wie weet kan dat uw kennis over de besrijdingstactiek jegens de Grote Waternavel vergroten. Verder is de [url=http://www.wau.nl/ Universiteit Wageningen[/url] als kennisinstituut mogelijk van waarde. Sterkte.

Uw Roodwangschildpad dient u niet weg te doen. Bij verhuizing hoort het beestje bij de overdracht van de boedel aan een nieuwe eigenaar/ huurder.
Zolang de schildpad alleen vliegen, muggenlarven, libelles en heel wat rondkruipend ongedierte jaagt en vreet is het uw wapenbroeder tegen het kwaad. Het is toch ook leuk gezelschap ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Degtyarev Pekhotny

Het beest is echt pislink. Het schijnt dat volwassen roodwangen met gemak een vinger kunnen afbijten. Maar die waternavel is toch niet normaal zekers. Zouden ze dat gewoon verkopen in Nederlands tuincentra en zou ik het ooit gekocht hebben ? Of zou ik het gratis gekregen hebben.

Maar goed er staan genoeg keywords in mijn stukje om de deskundigen te lokken. Als er binnen 3 dagen geen deskundige opduikt die kan uitleggen waarom het ontzettend slecht is voor de Roodwang en/of het Nederlandse milieu om hem los te laten dan laat ik m ergens los, er is hier zat diep water in de buurt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 nove

U hoeft er toch niet mee te spelen ?

Bel de dierentuinen of dat opvangcentrum om advies. Als u hem kwijtwilt dan toch onder gelijken gedumpt.

Kan het wat van die agressie kwijtspelen in gevechten om het vrouwtje en af en toe wat paren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Degtyarev Pekhotny

Het is niet alsof ik op vakantie wil en mijn hond wil vastbinden aan een boom in het bos. In de vrije natuur is de kans groot dat ie een soortgenoot tegenkomt, aangezien zoals Carlos al opmerktje je ze regelmatig al in de nederlandse wateren kan zien, en kunnen ze ook paren; alleen de eieren zullen niet worden uitgebroed wegens te weinig warmte. Maar daar zitten deze beesten dus echt niet mee. Ik ben er echt van overtuigd dat het beest zelf zou kiezen voor buiten en niet in zo’n opvangcentrum. In het opvangcentrum worden de eieren trouwens “geschud” om te voorkomen dat ze uitkomen. Het liefst zat ie natuurlijk in de USA of in Spanje of Italie maar in het warme zuid europa gaat ie natuurlijk wel het milieu beinvloeden. Er zijn ook mensen die zeggen dat ze hier niet voor zichzelf kunnen zorgen maar dat is onzin; hij zit al 7 jaar in mijn vijver en ik hem in al die tijd slechts 1 keer een plakje ham gegeven. Verder zijn schildpadden redelijk solitaire wezens; ze zitten vaak op dezelfde plek alleen maar omdat ze dezelfde reflexen hebben. Dus terwijl het lijkt alsof ze graag bij soortgenoten zitten zal je meestal zien dat of de ruimte beperkt is, of dat op die plek een tak boven het water uitsteekt waar ze op kunnen zitten, of dat er een lamp hangt. zoals in de dierentuin; daarom zitten ze zogenaamd gezellig bij elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Degtyarev Pekhotny

Dan zijn er nog mensen die zeggen dat deze schildpadden in de NL natuur een bedreiging zijn van de kikkers maar dat is volgens mij ook niet waar; in mijn vijver sterft het van de kikkers en salemanders, die zijn er uit vrije wil ingaan zitten, ondanks die grote enge roodwang, ik heb ze er niet ingestopt. Overigens weet ik wel een goede oplossing voor de problemen met de kikkers in dit land; meer vijvers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Lilith

Weet niet of je er wat aan hebt: http://members.home.nl/rvbergen/chemie.htm
Groen water schijnt zweefalg te bevatten en dat kan weer worden tegengegaan door zout toe te voegen of watervlooien (zegt de meneer waarvan hierboven dus de link).
Wat de Roodwangschilpad betreft: iemand er blij mee maken of de vrijheid gunnen (in beide gevallen het dier vangen met van die dikke leren werkhandschoenen om verlies van vingers tegen te gaan).

Mooie tuin trouwens, you lucky bastard!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 caprio

Een echte Amerikaanse roodwang schildpad wil maar 1 ding en dat is vrijheid. Laat hem dus vooral met rust.

Wat betreft de vijver, ik ben al jaren eeb groot tegenstander van boren in de Waddenzee, en om nu een uitzondering te maken voor iemand met een zielig verhaal vind ik tegen het principe van principes ingaan.

Handen af van de natuur dus. Wat moet een mens met een tuin om te beginnen trouwens, blijf daar weg en verstoor de natuur niet langer. Dan heeft ook niemand last van elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Degtyarev Pekhotny

@17; zout gooien in een water waar een roodwang in zit lijkt mij een slecht plan. Ik heb het wel overwogen.

@18 Sluit ik me helemaal bij aan. Punt is alleen dat als ik ga verhuizen, hetgeen binnen enkele jaren gaat gebeuren zoals ik in mijn stukje schrijf, de tuin zal worden overgenomen door mensen die de natuur in de tuin per direct zullen willen afschaffen, inclusief roodwang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Lilith

Die Roodwang haal je er natuurlijk eerst uit, duh :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Degtyarev Pekhotny

https://sargasso.nl/wp-content/pix/110405-0002.jpg

deze zojuist bij mijn vijver genomen, beetje rare, foto, is het bewijs dat mijn roodwang geen bedreiging is voor de Nederlandse volksnationalistische kikker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Degtyarev Pekhotny

die rare drijvende blaadjes is trouwens de zogenaamde waternavel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Lilith

Hij vreet er goed van, zo te zien. Wat een dikkerd, die kikkert! Jouw Roodwang eet wel vleesch, maar het schijnt als ze wat ouder worden dat ze dan meer trek krijgen in groenvoer (vandaar dat de kikkers niets te vrezen hebben?).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Degtyarev Pekhotny

ja ik zag ook nog een salemander maar die zwom weg voor ik een foto kon nemen. Ik gebruik ook maar een cameratje in mijn mobiele toestel dus dat gaat niet zo snel. Maar dat klopt volgens mij van dat vegetarisme van de roodwang. Ik denk dat ie slakken eet en planten. Maar ik heb hem een paar jaar geleden ook een keer een hap uit een vis zien nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Degtyarev Pekhotny

een levende vis

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 larie

@DP: Je tuin is een kompliment waard maar die stoel rechts in beeld, kado’tje zeker?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Degtyarev Pekhotny

kan ik me niet herinneren; hij doet t goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 8b3b8829aded216ed13d98
8b3b8829aded216ed13d98
cca02d0066e857e4ea2f70e30a9d3256 67ce.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 8b3b8829aded216ed13d98

390490fdc8d447a346cc164f0a401d43 674536696909d5fd3ece322e4.

  • Vorige discussie