Het Succes van de Domino Theorie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vrijheid = Blijheid

Niemand gelooft in de domino-theorie op het moment van het omvallen van de eerste domino steen. Dus toen de door velen niet serieus maar vooral ernstig genomen George W. Bush zijn nieuwe Midden-Oosten visie uit de theedoeken deed, moesten de meesten dan ook laatdunkend meteen aan de mislukte Vietnam oorlog denken, die vooral bedoeld was om het omvallen van de pro-Amerikaanse regimes door toedoen van de CCCP en het internationale Socialisme (de oude ‘Axes of Evil’) tegen te gaan. Laatdunkend is doorgaans de reactie van anti-Bush fans. Toch wil ik u te doen geven dat deze cowboy meer dan bij verre de beste stand-up comedian van alle politici op aarde is. De man heeft een even rechtlijnige als oprechte visie op de wereld in de ware betekenis van het woord visie, iets dat aan Europese politici volkomen, maar dan ook volledig vreemd is.

De ware rechtvaardiging van de oorlog in Irak bestaat in tegendeel tot wat velen, vooral anti-Amerikanisten, denken, uit twee factoren: de opinie van Iraqi zelf (tot zoverre is die verdeeld ongunstig) en het oordeel van de geschiedenis, de Historie, de Annalen en die worden net als in het voetbal geschreven door zij die winnen. Strategie: larie! Het publiek: bijzaak! Tegendoelpunten: bestaan niet voor een winnend elftal! Iedereen weet, van pater tot vrouw, de bal moet in het netje, en wie er het meeste heeft ingeschopt na 90 minuten en extra speeltijd, heeft gewonnen. Zo is het ook in de Historie, en de geschiedenis maakt het oordeel pas op als het laatste fluitje heeft geklonken.

Het zat en zit de Amerikanen in hun Quest naar ‘WMD’ niet mee, en ook de ‘War Against Terrorism’ lijkt soms vruchteloos, bovendien wekte Amerika het laatste jaar soms de indruk vooral de ‘Soft War’ te verliezen in de Arabische Wereld. En dus zie je als je over Bush begint de smalende glimlachjes al direct op de gezichten springen bij de meeste Europeanen. Aan de smalende glimlachje zit echter de laatste tijd een bijsmaakje: Bush begint zowaar de wind van achter te krijgen in nota bene de strijd om de harten en zielen van de Arabieren.

Wat gebeurd er? The Times they are a’changin, zingt een eenzame zanger in de verte. Meneer de president slaapt zachtjes, de laatste tijd. Er waren kleine successen in de kruistocht van de Amerikanen om vrijheid en democratie te verspreiden, DE missie van Bush nadat duidelijk werd dat er helemaal geen ‘WMD’ gevonden konden worden. Het volk van Georgia schopte Sjevernadze eruit, de Oekraine werd overvallen door de Oranje-gekte, de allereerste verkiezingen in Saudi Arabie en circuleren voorstellen voor vrouwenkiesrecht, de verkiezingen in Afghanistan waren een ongekend succes, in Kyrgyzstan werden succesvolle verkiezingen gehouden, in Qatar werden verkiezingen gehouden, Irak kende vorlopige verkiezingen die algemeen positief onthaald werden afgezien van de supporters van Saddam Hussein, de Palestijnse verkiezingen gaven de Roadmap een nieuwe impuls, en Mubarak, dictator van Egypte kondigde presidentsverkiezingen aan, terwijl zich in Libanon op dit moment alweer een Oranje revolutie ontketent, al dan niet met een zwart randje. Enige minpuntje in de domino theorie? Nederland onderging nogal wat anti-democratische ontwikkelingen het laatste jaar. Maar geen zorgen, als de Amerikanen eenmaal zijn teruggetrokken uit Irak en Afghanistan, heeft de volgende Bush zijn handen wel weer vrij voor een nieuwe klus.

Reacties (16)

#1 Hagel

Is Sargasso nou tegenwoordig ook al voor het verspreiden van democratie?

  • Volgende discussie
#2 Dreknek

Caprio wil ons eigenlijk vertellen: ‘Bush bereikt misschien toch iets, ook al vind ik het een lul.’ Ik vraag me af waarom hij dat gewoon niet opschrijft, in plaats van semi-proza

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

Hey Chuck, is that you? Eat your (purple) hearts out, got a secret for ye. We’ve got ‘m, WMD I mean, for sure ( just look around in Volkel). A win-win situation.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

Hoe ver wil je precies terug Drek…grm grm..grrr.hmpff.. van de Neanderthalers?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

Alleen toch erg jammer dat Bush (en Blair) willens en wetens moesten liegen tot ze groen zagen over bedreigingen van niet-bestaande WMD’s om hun mannen en vrouwen zo ver te krijgen hun leven te wagen om Irak te bevrijden.

Verder is er ook wel wat af te dingen op de ‘successen’ van Bush. Dat het nu in Israel een heel klein beetje beter lijkt te gaan, komt vooral doordat Yasser A. de pijp uit is. Daar had Bush niets mee te maken (of toch? complot???). De golf van democratisering in de voormalige Sovjet staten? Ook niet het werk van Bush. Sterker nog, Bush blijft dikke vriendjes met Poetin die steeds meer op een echte ouderwetse Sovjet dictator begint te lijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Het is nog allemaal veels te prematuur om te spreken van een democratisch domino effect. De Waan v/d Dag zeg maar, morgen staat er een fundamentalistische lamlul op in Beiroet en die trekt alles weer in het negatieve. Iran was voor de inval in Irak al aan het democratiseren, btw. Ik zal niet ontkennen dat de amerikaanse aanwezigeheid in Irak enig effect heeft op de zaken in Midden-Oosten, het zou raar zijn als dat niet zo was. Maar essentieel voor een vrije blije democratische arabische wereld is de eerlijke verdeling van de hulpbronnen, als straks amerikaanse bedrijven met de oliewinst weglopen, iraakse boeren slaaf worden van de amerikaanse genzaad-bedrijven en de israeliers water van de palestijnen blijven stelen zal er voorlopig nog weinig terecht komen van die “democratie voor allen”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

@Dreknek: nog voor de inval in Irak schreef caprio positieve stukken over Bush, dussss….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Dreknek

@Larie
Nee. Gewoon een duidelijk stukje tekst waar geen zinnen in voorkomen zoals: ‘Dus toen de door velen niet serieus maar vooral ernstig genomen George W. Bush zijn nieuwe Midden-Oosten visie uit de theedoeken deed, moesten de meesten dan ook laatdunkend meteen aan de mislukte Vietnam oorlog denken, die vooral bedoeld was om het omvallen van de pro-Amerikaanse regimes door toedoen van de CCCP en het internationale Socialisme (de oude ‘Axes of Evil’) tegen te gaan.’ Een zin met de grootte van een alinea leest namelijk nogal… Nou ja, kut.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 ALO

De VS steunen nog genoeg landen in de wereld waar het met de democratie maar armoedig is gesteld. Denk aan Pakistan en een paar voormalige sovjetrepublieken.

Het ging Bush in eerste instantie helemaal niet om democratie in Irak. Eerst nadat de WMD’s niet waren gevonden en na dat het fabeltje van de link tussen Saddam en OBL was doorgeprikt, kwam het verhaal van de democratie naar voren.

De destabilisatie van de hele regio is al voor de inval in Irak een reden geweest om te waarschuwen voor verregaande gevolgen. Er werd voorspeld dat Isra

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 pelayo

De democratische ontwikkelingen in het Midden Oosten zijn een tikje ouder dan de Bush regering, en ook denk ik onafhankelijk ervan. Zoals ALO al stelt is Marokko al sinds de dood van koning Hoesein bezig met geleidelijke hervormingen, Jordanie idem dito. En in Libanon was wel degelijk een democratie in de jaren negentig. Turkije kende een (tijdelijk?) eind aan gewapend Koerdisch verzet. Yemen kent al een tijd positieve ontwikkelingen sinds de hereniging in 1990.

Je zou net zo goed kunnen stellen dat deze ontwikkelingen zich gewoonweg doorzetten ondanks Bush z’n optreden. Dit doet me een beetje denken aan die andere dwaas die ooit in het witte huis zat: Reagan. Om een of andere reden is die man de overwinning op het communisme toegedicht, terwijl we toch gewoon konden zien dat het communisme ineen is gestort.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 larie

@Dreknek

Dan moet je wel consequent zijn. Een hoofd en bijzin met gebruik van interpunctie (leeskomma) kan beslist korter. Dus “Nou ja, kut.” wordt dan “Kut.”

;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 pelayo

Het is overigens ook wel interessant om de reactie van de amerikaanse regeringen (Bush zowel als Clinton!) op de Iraanse lente, die inmiddels voorbij lijkt, te zien. Let wel: Katami was gekozen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Dreknek

@Larie
Met de “Nou ja” geef ik aan dat ik eigenlijk het woord “kut” niet wil gebruiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 proppenschieter

Dat wordt overigens nog wat met Iran. Die hebben namelijk wel massavernietigingswapens :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Chuck Hagel

Say Larie, you’re not taking me in the mailing are you, I deserved both of them.
http://hagel.senate.gov/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Theo

Republikeinse pro-Bush propaganda wordt het helemaal in 2005!

  • Vorige discussie